Sant Pere de Casserres




Sant Pere de Casserres està situat dins del terme municipal de Casserres, cap al Km 4  de l’antiga carretera de Casserres a Gironella (BV-4132). El jaciment es troba dins dels Camps dels porxos al davant de la masia del Porxos.  No el confongueu amb Sant pere de Casserres d'Osona.



Abans de fer la carretera nova de Casserres, es van localitzar una sèrie de restes històriques. Això va fer que el servei d’arqueologia de la Direcció General del patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya a l'any 2006 promogués diverses   campanyes arqueològiques els anys següents.  S'hi va trobar les restes d'un priorat de l'època alt medieval i  diverses construccions d’època romana. També una necròpolis al nord de l'esglèsia i d'altres estructures a la part sud. El mes de novembre de 2009 es va fer el cobriment, a fi de preservar les restes .


Hi ha tres moments històrics diferenciats: l’època romana, l’època medieval i l’època moderna.

La primera construcció a Sant Pere de Casserres la situen al món romà, a l’època baix imperial, i correspondria a la part est de l’església, és a dir, a la capçalera i possiblement alguna estructura a la part de davant d’aquesta: una construcció quadrangular que actuaria com a entrada d’aquest edifici primerenc.
 

L’altre període històric és de l’època medieval, segurament entre els segles IX al XV. En aquesta fase  l’església de Sant Pere de Casserres està en el seu màxim esplendor. L’edifici aprofita l’antiga construcció, la qual possiblement ja tenia una funció de culte o funerària relacionada amb una vil·la romana, i el reconverteix en la capçalera d’un nou temple. Dins la mateixa edat mitjana s’han registrat tres períodes o tres fases cronològiques:
- Edificació d’un temple amb una sola nau.
- Bastiment d’uns pilars centrals per una possible col·locació d’una campanar o torre central.




- Construcció d’uns pilars a la part oest. També sembla que es van construir una sèrie de murs a la part sud, que formarien part del priorat benedictí que s’hi establí .

L'últim període històric correspondria a la masia d’època moderna que va ocupar l’immoble un cop la comunitat monàstica va marxar a un altre monestir. Aquesta casa de camp va modificar i alterar el temple medieval, que estava en estat ruïnós i abandonat. La masia moderna  aprofità  l’edifici de l'esglèsia.

Els conjunts monàstics van esdevenir claus en el control del territori per part dels reis francs: es va constituir una línia que anava de Cardona fins a Vic i que assegurava el domini de l’espai i el trànsit de mercaderies a través dels camins i rutes, com pot ser la ruta de la sal, on se situaria el priorat de Sant Pere de Casserres.
Nosaltres quan feiem CI. Curs 2011-2012.
 Les fotos corresponen a l'època que encara no estava cobert.


Ara segurament tornaran a treballar-hi arqueòlegs per trobar noves dades.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada